• Novinky

            • Cestujeme zadarmo a učíme (sa) pre život

            • 27. 9. 2022
            • Európsky týždeň mobility sme si pripomenuli aj na našej škole počas tretieho septembrového týždňa. Témou tohto ročníka bola LEPŠIA DOSTUPNOSŤ a mottom CESTUJEME ZODPOVEDNE.

              Medzi naše aktivity, ktorými sme prispeli do mobility bolo, že si žiaci v rámci openingu priblížili a zhodnotili súčasné dopravné zvyky a návyky. Deti poukázali na klady a zápory cestovania verejnou dopravou, bicyklom či kolobežkou. Zaujímavým poznatkom bolo, že často rodičia vozia deti autom na krátke vzdialenosti. Tým si uvedomili, že aj zmenou spôsobu dopravy dokážu prispieť k ochrane životného prostredia či k šetreniu peňazí.

              Mesto Partizánske sa do Európskeho týždňa mobility zapojilo po 10-krát. Preto v stredu 21.09.2022 mohli cestujúci využiť mestskú hromadnú dopravu zdarma. Medzi nimi boli aj naši žiaci z Orange class (2.B) s pani učiteľkou Peťkou Berešíkovou a Yellow class (3.B) s Jankou Karlíkovou. Počas jazdy autobusom si druháci zopakovali nastupovanie do autobusu, ako sa v ňom správame, dopravné značky alebo čo je to grafikon. Autobus ich previezol rôznymi časťami mesta a zároveň v reálnej situácii využili aj Hejného matematiku. Počítali koľko cestujúcich nastúpilo a vystúpilo, koľko z nich sa viezlo na ďalšiu zastávku a o koľko bolo viac žien ako mužov. Tretiaci si upevňovali pozorovaním učivo z vlastivedy o typoch krajiny a o typoch dopravných prostriedkov. Žiaci na záver zhodnotili, že by sa im páčilo takto hromadne cestovať so spolužiakmi do školy aj v iné dni.

              Pridáte sa aj vy medzi nich? Ak nám to počasie umožní, chceli by sme vytvoriť v blízkej z viacerých miest v Partizánskom "cyklobus" resp. "pešobus". Spoločne sa ráno z rôznych častí presunieme bezpečne do školy a podporíme tak ekologický presun do školy. Plánujeme presuny zo Šimonovian, z Luhov a zo Šípku. Skúsite aj vy vymeniť pohodlie auta za bicykel alebo "pešobus"?

          • Biela pastelka 2022 v našej škole
            • Biela pastelka 2022 v našej škole

            • 26. 9. 2022
            • V piatok 23.09.2022 sme sa opäť zapojili do zbierky Biela pastelka. Táto verejná zbierka sa konala už po 21.krát. My sme využili možnosť rozprávať sa a dať deťom zažiť aké je to nevidieť. Hľadali sme možnosti ako vieme byť nápomocní. Počas dňa v škole deti mohli prispieť do pokladnice, ktorú mali na starosti tentokrát deti z White class - Martinka a Oliverko. Učili sa ako vysvetliť dôvod zbierky a poprosiť o príspevok. Zvládli to veľmi pekne a výsledkom je, že v škole sa nám podarilo vyzbierať 123€, ktoré poputujú na zlepšenie a skvalitnenie života nevidiacim. Viac informácií o zbierke a možnosť podpory nájdete na www.bielapastelka.sk

              Pod článkom nájdete aj odkaz na video - Oslepol som na 1 deň, v ktorom si mladý Maťo vyskúšal byť 1 deň nevidiaci. Pekne ukazuje s akými nástrahami sa títo ľudia stretávajú.

              Za všetkých nevidiacich a slabozrakých vám ďakujeme!

            • Medzinárodný (týž)deň jazykov

            • 26. 9. 2022
            • Aké je hlavné mesto Mexika? Kedy chodí Ježiško v Španielsku? Prečo Japonci píšu inak ako my? Koľko krokov ma brazílska samba? Aké krajiny to patria pod nového anglického kráľa? Sú škótske sukne naozaj pohodlné pre chlapov?

              Od pondelka 26.09. sa v našej škole budú diať veľké veci. V Európe si pripomíname Európsky deň jazykov, no vďaka našim neeurópskym kolegom sme si my tento deň rozšírili na Medzinárodný deň jazykov. Počas 4 dní sa v škole budú objavovať rôzne informácie o cudzích jazykoch, krajinách a ich zvykoch. Toto bádanie vyvrcholí vo štvrtok 29.09., kedy si celá škola zažije na rôznych stanoviskách každú jednu krajinu.

              Zároveň sa počas celého týždňa deti v jedálni stretnú s medzinárodnou kuchyňou. Ďakujeme veľmi pekne za ochotu a originálne nápady pri vytváraní jedálnička na tento týždeň. Od pondelka do piatka tak deti môžu chuťové poháriky potešiť dobrotami z talianskej, nemeckej, mexickej, anglickej a nebude chýbať ani slovenská kuchyňa.

              Aký jazyk by ste sa ešte chceli naučiť? :)

          • Pozvánka - Akadémia pre rodičov
            • Pozvánka - Akadémia pre rodičov

            • 22. 9. 2022
            • Jedenkrát zažiť je lepšie ako stokrát počuť.

              Tešíme sa, že môžeme opäť rozbehnúť naše stretávanie a vzdelávanie s rodičmi. Prvým hosťom, z plánovaných piatich, v tomto školskom roku je garantka Hejného metódy na Slovensku Dagmar Môťovská a to v piatok 30.09.2022 od 16:00 do 18:00.

              Počas interaktívneho seminára garantujeme zážitok z objavovania. Chuťové bunky môžu potešiť aj dobroty z vašej domácej kuchyne.

              Tešíme sa na stretnutie s Vami.